jagt

Jagttræning

Welsh Springer Spaniel er en jagthund med oprindelse i Wales, hvor man har kendt denne type af hunde i mange hundrede år. De tidligste eksemplarer blev dengang blot kaldt “Land Spaniel”, men man kender til gengæld til ret nøjagtige beskrivelser af disse hundes udseende helt tilbage fra 1570, og disse hunde modsvarer helt klart Welsh Springer Spanielen.

Den nuværende, moderne Welsh Springer Spaniel fik sin mere generelle popularitet og udbredelse efter Mr. A. T. Williams vandt Sporting Spaniel Club Trials i 1900, og da ham og hans hunde i de efterfølgende år vandt flere konkurrencer. Dette resulterede i racen blev anerkendt af den engelske kennelklub i 1902, hvor den blev optaget som Welsh Springer Spaniel efter den tidligere havde været sidestillet med Engelsk Springer Spaniel.

Welsh’en blev også eksporteret til udlandet i disse år, hvilket også resulterede i racen blev anerkendt af den amerikanske kennelklub i 1906.

også om vinteren

Er der noget smukkere en efterårsdag, når den rød/hvide welsh med et energisk søg, en hurtig drejning får lettet fasanen, som bagefter rammes flot, hvorefter den elegant samles op og apporteres?

Eller en kridhvid vinterdag, når welshens kastanierøde kontrastfarve lyser op, idet den stryger gennem sneen eller for fuld fart frygtløs henover isen for at apportere sæsonens sidste and!

Welshen har en fremragende næse og den er særdeles god til at finde anskudt vildt. Jeg har med stor fornøjelse oplevet, at flere af mine hunde i koncentreret søg fandt det anskudte vildt, som andre jagthunde gang på gang var gået forbi.

Flottest så jeg engang Balder(2) tage fod efter anskudt fasan, følge sporet udover en mark og gennem siv, op på en dæmning 250 m væk, for derefter stolt at vende tilbage med den anskudte, stadigvæk levende kok i munden. Hare og ræv har Balder(2) også præsteret at apportere på jagt. Til jagttræningen henter han gladeligt en godt gemt eller slæbt kanin langvejs fra.

Welshen arbejder også gerne i vand, og mine hunde har i hvert fald ikke opdaget, at havvand også er koldt om vinteren.

Welshen er en glimrende jagthund for jægeren, som gerne vil bruge den som sin faste hjælper på egen jagt.

faste hjælper på egen jagt

Welshen er en glimrende jagthund for jægeren, som gerne vil bruge den som sin faste hjælper på egen jagt.

På de store godsjagter er de efterspurgte, fordi de som gode flokhunde har evnen til at samarbejde og jage i flok. Det er en flot oplevelse at se sådan 6 – 7 Red And White’s afsøge terrænet i samarbejde med drevets andre jagthunde og lette fasan efter fasan

Med fornuftigt avlsarbejde er jeg i dag nået frem til at have nogle samarbejds-villige, aktive, energiske og apportglade jagthunde. Om man vælger at bruge hundens naturlige anlæg til jagt eller til andre lignende aktiviteter betyder ikke noget. Det vigtigste for mig er, at ejerne og hundene sammen får et aktivt og godt ”hundeliv”.

Welshen blev oprindeligt i Wales gennem generationer avlet til at leve og jage i flok. Flokinstinktet passer også godt til en familiehund, hvor familien ønsker, at hunden følger den i tykt og tyndt. 

Den kontaktglade og samarbejdsvillige welsh passer godt for jægerne, som gerne vil have hunde, der er gode til at følge med, være opmærksomme på føreren og kunne samarbejde med andre hunde.